VVD: Open brief aan de Rabobank

Geacht directieteam van de Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen, Met verbijstering nam de VVD afgelopen weekend kennis van het feit dat de enige pinautomaten in Heijen en Beugen door u als Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen op vrijdag 17e januari is verwijderd.

De reden die uw bank daarvoor geeft is het feit dat de pinautomaat ter plaatse gevoelig is voor een ramkraak. Dat lijkt de VVD fracties van Gennep en Boxmeer ver gezocht.,. Immers de entree naar de pinautomaat in Heijen ligt bijvoorbeeld verhoogd en bovendien staan daar muurtjes voor. Het lijkt dan ook eerder een ordinaire bezuinigingsmaatregel te zijn. Temeer daar u volgens de Gelderlander hebt laten weten dat er toch weinig geldopnames in de dorpen Heijen en Beugen plaats vonden.

De lokale ondernemer van de buurtsuper in Heijen heeft inmiddels aangegeven niet als bank te willen en kunnen gaan fungeren in verband met de veiligheid. Een volkomen begrijpelijke beslissing. De inwoners van Heijen en Beugen kunnen nu in hun dorp nergens meer terecht als ze geld willen pinnen.

Wellicht zijn er in vergelijk met grotere kernen weinig opnames, toch heeft het verwijderen van de pinautomaat een geweldige negatieve uitwerking op de leefbaarheid in Heijen en Beugen!

Iedereen, dus ook ouderen, minder validen en kinderen, moeten nu immers naar Gennep en Boxmeer of een ander kerkdorp om geld te kunnen pinnen. Dit is met name bezwaarlijk voor mensen die afhankelijk zijn van anderen voor hun vervoer. De VVD vraagt zich dan ook af waar het zo vermaarde Rabobankgevoel van klantvriendelijkheid is gebleven? Denk daarbij aan uw credo op uw eigen website ‘De Rabobank zet zich in voor duurzame welvaart waar ook ter wereld. Daarom is het zo belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan het economische proces. En toegang hebben tot een bank en andere financiële diensten. Daar willen we graag ons steentje aan bijdragen.’

De Rabobank zoekt regelmatig media-aandacht om te laten weten dat ze strijdt voor de leefbaarheid op het platteland, daarmee onderscheidt de bank zich ook van andere banken. Een voorbeeld daarvan is dat de Rabobank veel subsidies besteed om de plaatselijke gemeenschap en verenigingsleven te stimuleren. Allemaal zeer positieve zaken. Wat de VVD betreft is een pinautomaat een belangrijk instrument voor de plaatselijke leefbaarheid in een dorp zoals Heijen of Beugen!

Kortom: de VVD roept de Rabobank op om haar beslissing te heroverwegen en weer een pinautomaat in Heijen en Beugen te installeren!

Met liberale groet,

Janine van Hulsteijn en Judith Logtens

Raadsfracties VVD Gennep en VVD Boxmeer