Persbericht: VVD eist orde op zaken!

Banksaldo gemeente Gennep in 2013 niet toereikend, VVD eist orde op zaken!

De financiële positie van de gemeente Gennep zit wat de VVD betreft in behoorlijk zwaar weer. De gemeente Gennep is inmiddels bijna door haar oorspronkelijke 13 miljoen Essent spaargelden heen in ongeveer 4 jaar tijd, eind 2015 zijn ze echt helemaal op!

Wethouder Financiën van den Bogaert (KERN) geeft herhaaldelijk aan dat zijn begrotingen sluitend zijn. Dat op zich is wel correct, maar toch verdwijnen de reserves als sneeuw voor de zon. Dat komt doordat deze coalitie er stelselmatig voor kiest om projecten niet via het huishoudboekje te financieren maar rechtstreeks uit de reserves te onttrekken. De VVD wil dat niet en heeft herhaald het college opgeroepen hier mee te stoppen. Tot zover de spaargelden.

Nu schreef het college bij de afgelopen begrotingsbehandeling in november 2013, dat de gemeente geen ‘cash’ geld ter beschikking heeft, oftewel, geen liquiditeiten heeft. Dat zou betekenen dat de gemeente voor al haar investeringen geld moet lenen!

Reden voor de VVD om een stresstest van de financiën te eisen tijdens de begrotingsbehandeling zodat de gemeente beter weet wat haar financiële positie is, ook op langere termijn. Dat is zeker ook gewenst vanwege de vele taken die binnenkort naar de gemeentes overgeheveld worden met dito financiële risico’s. Helaas steunde alleen de PvdA deze eis van de VVD. De coalitie van CDA, Kern en D66 vond het onnodig, wellicht vanwege de aanstaande verkiezingen?

Vervolgens heeft de VVD vragen gesteld over de liquiditeitspositie van de gemeente Gennep en wat blijkt? Het College geeft in antwoord op dit vragen zelf toe: “Ons banksaldo was in 2013 niet over het hele jaar toereikend”! Als je dan ook geen spaargelden hebt, moet je dus weer lenen!

Liquiditeit is het vermogen van een gemeente om op tijd aan de op te eisen financiële verplichtingen te voldoen. Is de liquiditeit van een gemeente niet in orde, dan bedreigt dat per direct de continuïteit. De bewaking van de liquiditeit is één van de belangrijkste onderdelen van het financiële beheer in een organisatie. Daarbij is een liquiditeitsprognose een essentieel hulpmiddel. Het college antwoordt op onze vragen dat de prognose er op zich wel is, maar slechts één jaar vooruitkijkt. Verder vooruit kijken heeft geen meerwaarde volgens de portefeuillehouder van den Bogaert. Dit vindt de VVD onbegrijpelijk! Er is namelijk wel een meerjarig investeringsprogramma, dan weet je dus wanneer je geld moet hebben om investeringen te realiseren. Uiteraard wil je toch weten of je dat geld dan op de bank hebt staan dan wel wat de financiële effecten zijn als je geld moet lenen?

De VVD vraagt in het verkiezingsprogramma Juist nu: VVD Gennep aandacht voor beter financieel inzicht. Met de verkiezingen op komst is het tijd dat de VVD bestuurlijke verantwoordelijkheid kan dragen om de financiële risico’s te verduidelijken en aan te pakken! Kortom: VVD Gennep kiezen op 19 maart – JUIST NU!


Hier het antwoord op de schriftelijke vragen van Janine van Hulsteijn