Uiteraard willen wij ook graag uw vragen rondom onze standpunten per mail beantwoorden, dus neem gerust contact op via het contactformulier!
Hier de vragen en antwoorden voor de website "www.renewable-energy-now.org":
Hoe zou u het duurzaamheidsbeleid van uw partij samenvatten in maximaal vijf punten?
- Innovatieve duurzame bedrijven stimuleren om zich in de gemeente te vestigen – duurzaamheid als banenmotor!
- Een ‘green valley’ met proeftuinen voor nieuwe duurzame ontwikkelingen
- Duurzaamheidsontwikkelingen stimuleren door minder regels vanuit de gemeente
- Inwoners moeten inzichtelijk krijgen waar er energie kan worden bespaard
- De VVD vindt dat het produceren van afval zoveel mogelijk moet worden voorkomen
Wat doet uw partij om duurzaamheid in huishoudens in deze gemeente te stimuleren? Subsidies, draaideurleningen, informatiepunten, inkoopacties, verplichting bij nieuwbouw, e.d.?
De VVD wil duurzaamheid bij huishoudens stimuleren door minder regelgeving en niet door te subsidiëren. Er moet door goed en inzichtelijk gemeentelijk beleid voor alle burgers duidelijk zijn dat de gemeente duurzaamheid stimuleert. Vervolgens kunnen de mensen met dit stimulerende beleid zelf aan de slag. Dat is goed voor hun portemonnee en draagt bij aan een duurzamere gemeente Gennep.
Wat doet uw partij om duurzaam verkeer (van personen en goederen) binnen de gemeente te stimuleren? OV, fiets, lopen stimuleren, auto ontmoedigen? Lightrailverbinding naar Cuijk/Boxmeer (en grotere steden als Eindhoven, Den Bosch, Arnhem)? Oplaadpalen voor e-fietsen/scooters/auto's? Promotie van elektrische fiets/scooters/snorfiets?
De VVD wil meer investeren in goede en veilige fietsroutes. Dit moet mensen verleiden om vaker de fiets te nemen. De verkeersoverlast die we nu regelmatig ervaren kunnen we alleen verminderen door proactief beleid voor goede en veilige fietspaden. Dus heeft onderhoud van fietspaden en het verhogen van het aantal fietsstallingen bij de VVD ook prioriteit. De VVD zet op regionaal niveau in op een fietsbrug langs te A77 zodat we een betere verbinding naar Boxmeer (en het station in Boxmeer) krijgen.
Wat betreft het openbaar vervoer, de VVD is voorstander van een betere busverbinding met Boxmeer en onze Duitse buurgemeenten Goch en Kleve. Daarnaast moet er een permanente oplossing komen voor het verdwijnen van de bus in Ven-Zelderheide en Ottersum. Het proefdraaien met de wensbus is goed, maar er moet ook een permanente ontsluiting gewaarborgd blijven.
Vindt uw partij dat onze gemeente voorop moet lopen op het gebied van duurzaamheid? Zo nee, waarom niet?
De VVD ziet dat duurzaamheid ongelooflijke kansen kan bieden voor onze regio, zowel op economisch als werkgelegenheidsgebied. Duurzaamheid als banenmotor waarmee we de leefbaarheid in onze dorpen en wijken ook in toekomst kunnen zeker stellen. De VVD wil dat de gemeente Gennep een goed beleid heeft gekoppeld aan het verminderen van regels. Maar niet de gemeente, maar burgers en ondernemers moeten voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. De gemeente kan en moet duurzame en innovatieve ontwikkelingen stimuleren.
Wat is uw standpunt rondom de aanstaande aanleg van een Duits windmolenpark in de nabijheid van het Reichswald door Duitse buurtgemeenten? Wat zijn uw plannen hieromtrent en welke kansen/bedreigingen ziet u?
De VVD steunt duurzame energie van harte, zoals dit ook duidelijk werd in het initiatief voor een zonnepanelenpark op bedrijventerrein de Brem. Echter, het plaatsen van 20 tot 25 windmolens van 200 meter hoogte in de verhoogde positie van het Reichswald en dus in de achtertuin van veel inwoners van Milsbeek, Ven-Zelderheide en Ottersum is wat de VVD betreft onacceptabel. De invloed vanuit de gemeente Gennep is helaas beperkt, maar de VVD zet zich actief in om meer informatie te verkrijgen over dit plan en om de bezwaren van onze burgers te verwoorden. Als lid van de Euregio Rijn-Waal is ons raadslid Holger Rodoe in contact met de Euregio over deze zaak. Daarnaast heeft VVD Gennep lijsttrekker Janine van Hulsteijn nauw contact met de VVD Groesbeek en de FDP Goch om gezamenlijk op te trekken richting de FDP Kranenburg en de gemeenteraad van Kranenburg.
Wat is uw visie rondom het aantrekken en behouden van werkgelegenheid in de regio (duurzaam behouden ervan, voor lager en hoger geschoolden)?
Ondernemers die investeren in nieuwe ideeën, innovatieve technieken en duurzaamheid zijn onmisbaar voor een gezonde economische gemeente Gennep. De gemeente moet faciliterend zijn richting alle en dus ook duurzame ondernemers. Door een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt kan ook op duurzaam gebied worden bijgedragen aan versterken van de werkgelegenheid. Juist door de koppeling onderwijs en bedrijfsleven kunnen wij arbeidsplaatsen creëren die passen bij de talenten van onze inwoners.
In de regio hebben buurtgemeenten duidelijk standpunt genomen rondom schaliegaswinning in Oost-Brabant en Noord Limburg. Gemeente Gennep heeft vooralsnog geen uitingen gedaan, noch vanuit politieke partijen. Wat gaat uw partij uitdragen rondom deze vorm van fossiele brandstof-winning?
De conclusie dat de politieke partijen geen uitingen hebben gedaan is onjuist. Op initiatief van de PvdA is op 8 oktober 2013 het onderwerp schaliegaswinning besproken aan de hand van een motie inzake schalie- en steenkoolgasvrije gemeente. De VVD heeft tijdens die raadsvergadering aangegeven dat de huidige winningsmethode zeer omstreden is. De risico’s voor het milieu en het gevaar van aardbevingen zijn dermate hoog en dus heeft de VVD voor de motie van een schaliegasvrije gemeente Gennep gestemd. Uiteindelijk is de motie verworpen omdat de drie partijen CDA, KERN en D66 tegen de motie van een schaliegasvrije gemeente waren. Het standpunt van de VVD is sindsdien niet gewijzigd, de VVD is tegen schaliegaswinning in de gemeente Gennep met de huidige zeer risicovolle winningsmethode.