VVD op de bres tegen windmolens Reichswald

Op 8 januari jl. was de VVD Gennep op bezoek bij onze liberale vrienden van de FDP in Goch. Daar werd door de FDP Goch al aangegeven dat zij grote problemen hebben met de plannen van de gemeende Kranenburg voor een grootschalig windmolenpark aan de Kartenspielerweg in het Reichswald. Ook tijdens ons bezoek aan de dorpsraad van Ven-Zelderheide kwam dit dossier ter sprake en werden er grote bezwaren geuit door de bewoners. Dit terwijl het college van Gennep nu net een bericht deed uitvaardigen niet zoveel bezwaren te hebben tegen deze plannen. Dit terwijl tijdens de laatste Ruimte en Economievergadering bleek dat naast de VVD, ook D66, Kern en het CDA initieel tegen deze plannen zijn.

Waar hebben we het eigenlijk over? Er zijn voorbereidingen gaan om ongeveer 25 windmolens te plaatsen met een hoogte van 200m te plaatsen op de 'heuvelrug' van het Reichswald, dus op Duits grondgebied. Met name voor de bewoners van Ven-Zelderheide is dit een absolute horror, want die kijken tegen een hele batterij hoge windmolens aan.  Voor de duidelijkheid; de VVD Gennep is niet tegen regenereerbare energie, zie daarvoor ook onze inzet bij de EnergieBrem, maar een windmolenpark. Maar op deze grootte, deze plaats en op deze manier, zijnde dat de inwoners van Kranenburg er geen last van hebben en de inwoners van Ven-Zelderheide des te meer, dat kan niet vindt de VVD.

Op zoek naar meer informatie heeft de VVD Gennep op 31 januari ook met de actiegroep Gegenwind im Reichswald gesproken. Inmiddels werd ook duidelijk dat we niet wisten wat de inspraakmogelijkheden zijn voor de Nederlanders op een besluit van een autonome gemeente in een ander land, zijnde Duitsland. Holger Rodoe, nummer 2 op de kieslijst, heeft zitting in de Euregio en daarmee heeft hij dan ook meteen contact opgenomen om dit duidelijk te krijgen.

VVD Gennep lijsttrekker Janine van Hulsteijn en Berno Schouten (nr. 7 VVD Gennep) samen met de FDP Goch en KranenburgVVD Gennep lijsttrekker Janine van Hulsteijn en Berno Schouten (nr. 7 VVD Gennep) samen met de FDP Goch en Kranenburg

Daarnaast zijn lijsttrekker Janine van Hulsteijn en nummer 7 Berno Schouten afgelopen maandag 10 februari samen met de FDP Goch (Fraktionsvorsitzender Ferdinand Heinemann) naar de FDP Kranenburg gegaan om van hen te horen wat hier nu precies speelt. De VVD Groesbeek was ook uitgenodigd maar kon helaas door verplichtingen niet aanwezig zijn. Tijdens het bezoek aan de FDP Kranenburg bleek dat de gemeente Kranenburg op last van de landelijke overheid een 'gebied' moet aanwijzen waar mogelijk de windmolens geplaatst kunnen gaan worden. Dit is dus een opmaat om te komen tot een ontwerp bestemmingsplan in de (nabije) toekomst. Naast de verplichting speelt dan ook nog de financiƫle overweging want de gemeente Kranenburg wordt financieel gezien niet slechter van zo'n windmolenpark.

De VVD Gennep en de FDP Goch hebben tijdens het gesprek overduidelijk aangegeven grote moeite te hebben met de plannen van de gemeente Kranenburg en dat zij zullen proberen de realisatie van dit windmolenpark te verhinderen, voor zover dat in hun politieke macht ligt. Dat begreep de FDP Kranenburg maar al te goed.

Afgesproken is dat we elkaar op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Een ding is zeker, dit dossier wordt zeker vervolgd! Aanstaande dinsdag 18 februari al met een bezoek van burgemeester Steins van Kranenburg aan Ven Zelderheide, gevolgd door een politiek debat aldaar! De VVD Gennep blijft er bovenop zitten, Juist Nu!