Deze studie van de onderzoekers van Atlas voor Gemeenten geeft aan dat Regio Noord Limburg veel kansen heeft in het Duitse grensgebied. Door het actief slechten of verminderen van grensbarrières kan bijvoorbeeld de werkgelegenheid in Gennep verbeteren.
Met deze Atlas wil het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met de provincie Limburg kansen inzichtelijk maken en daarmee grensoverschrijdende samenwerking verder stimuleren.
Grensregio’s als Noord Limburg ondervinden in het algemeen nadeel van het bestaan van landsgrenzen. Door grensbarrières profiteren de inwoners van grensregio’s volgens de onderzoekers minder van het aanbod van banen en voorzieningen in de omgeving dan inwoners van andere regio’s. Hierdoor worden grensregio’s door mensen en bedrijven vaak minder aantrekkelijk gevonden als vestigingsplaats dan meer centraal gelegen regio’s. Om die reden is de werkloosheid in grensregio’s vaak hoger dan gemiddeld en lopen ze meer risico op bevolkingsdaling.
Sinds de invoering van de Euro voelt de grens met Duitsland echter steeds minder als barrière. Steeds meer mensen uit de gemeente Gennep doen hun boodschappen deels in Duitsland. En ook steeds meer mensen uit Duitsland komen winkelen hier in Gennep.
Bij de de woningmarkt besluiten steeds meer Nederlanders om net over de grens een huis te kopen of te bouwen. Helaas heeft de Stadt Goch besloten de grensovergang Mortelweg in Heijen af te sluiten. Hierdoor moeten Nederlanders (en Duitsers) die net over de grens in Hommersum, Hassum of Goch wonen langer rijden om in de gemeente Gennep te komen voor boodschappen of andere zaken.
Door de goede infrastructuur door de snelweg A77 / A57 hebben de mensen in de gemeente Gennep kansen om in een heel groot gebied van Duitsland een baan te vinden. Steden als Duisburg, Krefeld en Düsseldorf zijn binnen een uur te bereiken. Toch hebben de onderzoekers vastgesteld, dat slechts een ruime 1 procent van de Nederlandse werknemers uit de regio Noord Limburg in Duitsland werken. Het percentage banen in Duitsland in het totale banenaanbod voor onze regio ligt echter ondertussen al bij meer dan 50%.
Een van de grotere grensbarrières bij het aannemen van banen in Duitsland is de taal. Het is daarom goed dat het VVD Tweede Kamerlid en woordvoerder Onderwijs Karin Straus actief buurtaalonderwijs ondersteund. In de Limburgse grensstreek wordt al enkele jaren buurtaalonderwijs aangeboden. Daarbij worden kinderen in de grensregio vanaf groep 5 tot groep 8 spelenderwijs eigen gemaakt met de Duitse of de Franse taal. Buurtaalonderwijs wordt aangeboden door verschillende Limburgse scholen die samenwerken met opleidingen over de grens. Daarbij is niet het Engels de tweede taal maar juist de taal van het buurland zoals Duits of Frans. In Limburg wordt de buurtaalonderwijs aangeboden in het initiatief Euregioschool . Het project wordt ondersteund door de Provincie Limburg en de Europese Unie. Hier ligt dus een kans voor scholen in Gennep. |
Voor voorzieningen zoals cultuur liggen de grotere steden zoals Düsseldorf echter te ver weg om een bijdrage te kunnen leveren in het aanbod van de regio Noord-Limburg. Deze voordelen zijn vooral in de directe omgeving van de grens te behalen en lokale samenwerking ligt hier dan ook meer voor de hand, schrijven de onderzoekers.
Te onderzoeken is of bijvoorbeeld een samenwerking van het zwembad Picamare in Gennep met het zwembad GochNess in Kessel voordelen brengt.
Kortom de grens met Duitsland biedt grote kansen voor Gennep!