Windmolens: VVD minister Kamp komt in actie!

Dinsdagavond 18 februari organiseerde de dorpsraad Ven-Zelderheide een informatiebijeenkomst over de plannen van de gemeente Kranenburg voor een mega windmolenpark. Voorafgaand had VVD Gennep lijsttrekker Janine van Hulsteijn als een duidelijk standpunt ingenomen en een opiniestuk hierover geschreven voor dagblad de Gelderlander.

Aan het begin van de avond gaf Burgemeester Steins van Kranenburg een toelichting hoe het tot de plannen voor een park met ongeveer 25 windmolens van 200m hoog gekomen is. Daarnaast vertelde hij hoe het te doorlopen traject met bestemmingsplannen en inspraakprocedures zal zijn. Daarbij moest de burgemeester bekennen dat alleen de gemeente Gennep officieel bezwaar kan maken tegen deze plannen. Betroffen burgers uit Ven-Zelderheide hebben dus geen officiële inspraakmogelijkheid!

Vervolgens presenteerde de actiegroep Gegenwind im Reichswald zijn visie op de plannen, zijnde een duidelijk NEE tegen de plannen.

Na de pauze was er een debat met de lijsttrekkers van de lokale partijen. Onze lijsttrekker Janine van Hulsteijn was daarbij heel duidelijk: "een windmolenpark van deze grootte, op deze locatie en op deze wijze, kan gewoonweg niet!".

De VVD Gennep is er van overtuigd dat alle (politieke) registers open getrokken moeten worden om deze plannen tegen te houden. Daarom ook heeft de VVD Gennep contact opgenomen met de provinciale en landelijke VVD. VVD Tweede Kamerlid René Leegte tijdens een Algemeen Overleg Energie met minister Henk Kamp, de minister verzocht eens te kijken naar deze plannen op de volgende manier:

    

Voorzitter, Duitsland wil ongeveer 25 windmolens van ieder 200m hoog plaatsen bovenop de heuvelrug van het Reichswald worden geplaatst die zelf 30m hoog is. Deze plannen hebben een ongelooflijke impact op kern van het Nederlandse Zelderheide, maar ook daarbuiten. Aan onze zijde van de grens gaan we nu hoogwaardige natuur ontwikkelen en dan net over de grens komt in de woorden van een bewoner “een bos witte metalen palen van 200m hoog”. Mijn vraag aan de minister is welke mogelijkheden hij ziet voor de Nederlandse inwoners om hier tegen protest aan te tekenen. Wil de minister in dit protest steunen?

VVD minister Henk Kamp heeft in deze vergadering toegezegd zijn Duitse collega minister te benaderen hierover! 

Kortom: er gaat op het hoogste politieke niveau overleg gevoerd worden over deze zaak en dat is nodig! Want de VVD Gennep is en blijft tegen deze plannen en gaat op de bres samen met VVD minister Henk Kamp voor het behoud van onze skyline!