VVD staat alleen bij Masterplan Heijen

Tijdens de laatste raadsvergadering van deze raad voor de verkiezingen stond Masterplan Heijen op de agenda. Een aantal maanden daarvoor stond het onderwerp ook al op de agenda maar toen vond de raad het voorstel niet van voldoende kwaliteit. Er miste voornamelijk achtergrond informatie waarop de raad een gedegen besluit kon nemen.

In navolging daarop werd er een raadswerkgroep gevormd om het college duidelijk aan te geven welke objectieve informatie de raad nodig had om een goed besluit te kunnen nemen. Initieel was het de idee om met de ontwikkeling van de woningen in Heijen, het opknappen van de kern te kunnen bekostigen. Uit de studies van de raadswerkgroep bleek echter overduidelijk dat dit niet gaat lukken en dat opknappen van de kern van Heijen een separaat project met aparte financiering dient te worden. Uit de studies van de raadswerkgroep bleek ook duidelijk dat er maar 2 locaties in aanmerking kwamen voor bebouwing: één aan de Nieuwwijkstraat (kermisterrein) en één aan de Hoofdstraat (evenemententerrein).

Het college had in haar voorstel de voorkeur uitgesproken voor bebouwing aan de Nieuwwijkstraat. De dorpsraad van Heijen Hejje Mojjer sprak tijdens de raadsvergadering met verve in en maakte eveneens de keuze voor de bebouwing aan de Nieuwwijkstraat. Hejje Mojjer benadrukte daarbij voornamelijk de etalagefunctie van de Hoofdstraat en de unieke en belangrijke mogelijkheden van het evenemententerrein.

Ook de VVD had de voorkeur voor deze locatie en wel omdat de VVD van mening is dat het een realistisch bouwplan is. Met een inbreiding in een wijk en vlakbij de Toomp is dit stedenbouwkundig de beste locatie en zou daardoor de kern van Heijen mooier worden. Het kermisterrein nu ligt er namelijk behoorlijk ‘verwaarloosd’ bij en draagt niet positief bij aan de leefbaarheid in Heijen. Daarnaast ziet de VVD het belang van het evenemententerrein voor de sociale cohesie in Heijen, zoals Hejje Mojjer het keurig verwoorde: “het terrein vervult nu al een sociale functie vervult. Het is een plek van ontmoeting”

Maar helaas de VVD stond alleen in haar keuze. De voltallige coalitie, dus CDA, Kern en D66 gingen 180 graden tegen het voorstel van hun eigen college in en besloot dus te kiezen voor bebouwing aan de Hoofdstraat. Ongekend, alle partijen van de coalitie lieten geen spaan heel van het voorstel van hun wethouder Vandermeulen en kozen dus volkomen tegendraads. En de PvdA die initieel voor de bebouwing aan de Nieuwwijkstraat waren, sloot zich aan bij de meerderheid.

Wat de VVD betreft een verkeerde keuze, maar de meerderheid beslist in de raad. Reden temeer om op 19 maart massaal op de VVD te stemmen. Het kan en moet anders in Gennep en in Heijen, Juist Nu!