Karin Straus bezoekt Elzendaal en 't Ven

Op donderdag 27 februari jl. was VVD Tweede Kamerlid Karin Straus op werkbezoek bij VVD Gennep. Karin Straus is woordvoerder onderwijs voor de VVD in de Tweede Kamer en dus kwam ze samen met de VVD Gennep een kijkje nemen in het lokale onderwijs in onze gemeente.

Vanaf 15.00 uur bezocht Karin met de VVD Gennep, waaronder lijsttrekker Janine van Hulsteijn het Elzendaal College in Gennep. Hier werd uitgebreid ingegaan op de problematiek rondom de bevolkingskrimp en de te verwachten terugloop van leerlingenaantallen Ook de problemen rondom de onderwijshuisvesting (en de rol van de gemeente hierbij) kwamen aan de orde. Een goed gesprek waardoor Karin weer ervaringen uit de praktijk kan meenemen naar de landelijke politiek in Den Haag en wij als VVD Gennep samen met de directie van het Elzendaal weer een nauwer contact hebben voor de toekomstige samenwerking.

Vanaf 19.30 uur waren Karin en de VVD Gennep te gast in de kern Ven Zelderheide. In gemeenschapshuis De Uitkomst had de VVD een discussie avond georganiseerd. Het centrale onderwerp was de problematiek rondom de “kleine school” in relatie tot de leefbaarheid binnen de kleine kernen. Voorafgaand aan de discussie maakte Karin kennis met de voorzitter van het College van Bestuur van SKOMeN, het primair onderwijs in de gemeente Gennep. Bij het aansluitende rondetafelgesprek werd daarnaast deelgenomen door de Dorpsraad, een woordvoerder van 4Events die activiteiten voor de kinderen organiseren en ouders van leerlingen. Alhoewel basisschool De Vonder op dit moment meer leerlingen heeft dan de opheffingsnorm, kan de school in de komende jaren door de krimp in de gevarenzone komen. Insteek van het gesprek was dan ook dat we nu moeten inspelen op toekomstige risico’s voor Ven-Zelderheide.

Mogelijke oplossingen voor het opheffingsrisico moet worden gezocht in het unieke van de school zelf. Dus wat maakt de school bijzonder? De school heeft momenteel behoorlijk wat leerlingen die over de grens in Duitsland wonen. Geopperd werd om meer aan werving van dergelijke leerlingen te gaan doen. Karin Straus greep deze discussie aan om te wijzen op gratis verkrijgbare lespakketten voor lessen Duits voor de bovenbouw. Deze informatie is nog dezelfde avond gedeeld met het schoolbestuur! Ook heeft de VVD gewezen op de kansen die er zijn om je als school binnen ‘passend onderwijs’ te profileren met een bepaalde specialisatie. Passend onderwijs moet ervoor gaan zorgen dat leerlingen in de toekomst een zo passend mogelijke plek in het onderwijs krijgen en daar liggen dus voor kleine scholen wellicht ook kansen. Al met al een zeer geslaagde discussieavond.