Brief Hejje Mojjer over Masterplan Heijen

Tijdens de laatste raadsvergadering heeft de raad de bebouwing in de kern Heijen besproken. Daarbij steunde uiteindelijk alleen de VVD het voorstel van het College om woningen te bouwen aan de Nieuwwijkstraat. Ook de dorpsraad Hejje Mojjer hield een vurig en terecht pleidooi voor het bouwen aan deze locatie en dus het in ere houden van het evenemententerrein aan de Hoofdstraat.

De coalitiepartijen CDA, Kern en D66, die allen de kernen en wijkraden zeggen zo belangrijk te vinden, gingen daarmee volkomen tegen de wens en advies van de dorpsraad Hejje Mojjer in en stemden met meerderheid dus voor de bouw aan de Hoofdstraat. Volkomen onbegrijpelijk volgens de VVD.

Dorps- en wijkraden verwoorden het gevoel en wens van hun gebied, hoe voel je je dan als je door de politiek zo flagrant terzijde wordt geschoven? En dat gebeurt dus niet voor de eerste keer, ook de wijkraad Gennep Zuid heeft de afgelopen tijd zo’n ervaring gehad. In de nabije toekomst worden de dorps- en wijkraden steeds belangrijker. De VVD vindt dan dus ook dat je zorgvuldig met hun inbreng om moet gaan. Dus coalitie: communicatie doe je samen, ook met dorps- en wijkraden! Het moet anders in Gennep, het moet beter in Gennep, stem daarom VVD Gennep op 19 maart, Juist Nu!

Eerder deze week heeft de gemeenteraad onderstaande brief van Hejje Mojjer ontvangen.

 

Heijen, 11-04-2014

Aan het college van burgemeester en wethouders van gemeente Gennep

Burgemeester De Koning,

de wethouders mevrouw  Voncken en de heren  Vandermeulen en Van den Bogaert,

alle politieke partijen,

ter informatie aan dhr. Reijnen.

 

Geachte dames en heren,

 

Het bestuur van vereniging Hèjje Mojjer vindt het belangrijk om het grote gevoel van teleurstelling onder uw aandacht te brengen n.a.v. het raadsbesluit om direct aan de Hoofdstraat te bouwen.

Het DB van Hèjje Mojjer voelt zich genegeerd, niet serieus genomen en gebruikt.

Gebruikt

Na de huis-aan- huis vragenlijst tegen bebouwing van het kermisterrein door de omwonenden in september 2012 is door Hèjje Mojjer een enquête gehouden onder de inwoners m.b.t. het realiseren van het totale kernplan. De informatie die het DB had: 1. het afstoten van een deelplan zou betekenen dat het totale plan niet door zou gaan; 2. bouwen op het veld aan de Hoofdstraat kon niet, dat was te duur vanwege de archeologische vondsten; 3. Destion wilde alleen bouwen aan de Nieuwwijkstraat. Financieel gezien was bouwen op het kermisterrein te verkiezen:  door de grondtransactie kon juist het opknappen van de kern mogelijk worden gemaakt.

Van de argumenten die toen genoemd werden door de gemeente is nu niets meer terug te vinden. Op 15 september 2013 hebben wij in een mail geuit en later met wethouder Vandermeulen besproken dat onze vereniging op basis van niet geheel juiste voorstelling van zaken de enquête in Heijen heeft gehouden. Bij de enquête die uit naam van HM is gehouden is uitdrukkelijk vermeld dat er alleen de keuze was voor of tegen het totale plan. Het DB van Hèjje Mojjer heeft zich daarbij, blijkt nu later, laten verleiden tot een politieke enquête gebaseerd op aannames of halve waarheden waardoor ook onze positie en neutrale rol achteraf ongewild niet geheel zuiver bleken te zijn. Conclusie: wij zijn als DB gebruikt of gemanipuleerd.

Voor ons achteraf een slechte beurt in Heijen en voor Heijen.

Genegeerd

M.b.t. de bouwlocatie bleef HM neutraal, als er maar gebouwd wordt op de juiste locatie voor de juiste doelgroep. Met de informatie die wij oppikten tijdens informatieavonden en tijdens andere overleggen in het dorp merkten we op dat er een duidelijke voorkeur is voor een evenemententerrein aan de Hoofdstraat. Daarom is in de brief van 8 december 2013 en bij de inspraakronde tijdens de raads-vergadering op maandag 17 februari duidelijk gemaakt dat het bestuur van Hèjje Mojjer (lees de inwoners van Heijen) bijzonder veel waarde hecht aan het open houden van het terrein direct aan de Hoofstraat. De redenen zijn ook duidelijk verwoord bij de inspraakbeurt maandag 17 feb. jl.

Bij de commissievergadering van 4 feb. bleek echter al dat enkele partijen duidelijk hun voorkeur hadden voor het bouwen direct aan de Hoofdstraat, gebaseerd op het op het rapport ‘ Vergelijking modellen toekomstige bouwlocatie Heijen’. De mening van Hèjje Mojjer werd echter niet genoemd. Wel bleek uit uitspraken van enkele commissieleden en de sms’en tijdens de commissievergadering dat er flink gelobbyd was/werd vanaf de publieke tribune.

Bij de raadsvergadering is alleen door de VVD fractie, en in enige mate door de PvdA, gerefereerd aan de mening van Hèjje Mojjer, maar de meeste partijen noemden alleen het financiële argument.

Het DB en bestuur van Hèjje Mojjer voelt zich derhalve gepasseerd en totaal genegeerd.De mening van ons als dorpsvereniging/-raad telt blijkbaar niet.

En dat is zeer ernstig. De vraag is voor ons welke rol en status wij eigenlijk hebben.

In het licht van de nieuwe taakstelling van de gemeente wordt steeds vermeld dat de rol en de functie  van de dorpsraden/verenigingen anders, belangrijker worden. De overheid en de gemeente willen immers taken aan de burgers teruggeven t.b.v. een participerende samenleving.

Bovenstaande heeft er echter voor gezorgd dat onze vicevoorzitter Frans Storms heeft besloten per direct zijn functie neer te leggen.

Maar ook het bestuur vraagt zich af, nu zelfs onze mening niet eens wordt vernoemd, of wij wel een serieuze partner voor de gemeente willen en kunnen zijn.

Het DB van Hèjje Mojjer