Coalitie VVD, SP en D66 mogelijk?

‘Er moet onderzocht worden of een coalitie bestaande uit SP, D66 en VVD in de gemeente Gennep haalbaar is‘, dit is de conclusie die informateur Nico Heijmans maandagavond 31 maart jl. heeft medegedeeld tijdens een openbare bijeenkomst. Naast de raadsleden waren veel belangstellenden naar de raadzaal in het historische stadhuis gekomen om naar de conclusies en aanbevelingen van de informateur te luisteren. Voor de VVD Gennep is het voor het eerst sinds de oprichting van de afdeling 40 jaar geleden dat wij onderdeel mogen uitmaken van coalitieonderhandelingen.

Het was maandagavond dus een historisch gebeurtenis in een historisch stadhuis!

Hoezo SP, D66 en VVD?

Gedurende de afgelopen week heeft de informateur met vertegenwoordigers van alle partijen gesprekken gehad. Een meerderheid van de partijen heeft daarbij uitgesproken dat sowieso de twee winners van de verkiezingen – SP en VVD – een kans moeten krijgen om deel te nemen aan de nieuwe coalitie. Vervolgens was het de vraag welke partij hierbij komt. Moge duidelijk zijn dat de VVD géén partij uitsluit en dus ook met het CDA of KERN de onderhandelingen was begonnen. Echter, in ons gesprek met de informateur moesten ook wij onze voorkeur uitspreken. In dit geval hebben wij in de afgelopen jaren, maar zeker de afgelopen maanden heel goed samen gewerkt met de D66 fractie. Bij projecten zoals Diekendaal is er op constructieve manier gewerkt aan de inhoud los van de obstakels die het onderscheid coalitie – oppositie met zich brengt. Het ging bij deze samenwerking om het gezamenlijk werken aan een betere toekomst voor de gemeente Gennep. Dit waarderen wij aan D66. Aan de andere kant komt de VVD inhoudelijk grotendeels overeen met de uitgangspunten van het CDA. Kijkend naar de verkiezingsprogramma’s en de verkiezingsuitslag (CDA heeft het minst verloren) zou een samenwerking logisch zijn. In tegenstelling tot D66 was helaas de samenwerking met het CDA minder voortvarend in de afgelopen jaren, zie de uitspraken over de Brem vlak voor de verkiezingen. Samenwerking met KERN de komende jaren is mogelijk, maar zou goed onderzocht moeten worden. In beide gevallen waren de verschillen tussen oppositie en coalitie de afgelopen jaren te duidelijk en was er minder vertrouwen in een goede en sterke coalitie dan bij D66. Dit heeft tot gevolg dat de voorkeur uitging naar onze links-liberale collega’s.

Maar wat nu?

De SP heeft als grootste fractie ook bij de komende onderhandelingen c.q. formatie het voortouw. Door de fractievoorzitter Rob Janssen is tijdens de maandagavond meteen dhr. Peter Lucassen als formateur voorgedragen. De VVD fractie onderschrijft de toegevoegde waarde van externe ondersteuners in het formatieproces, vooral omdat er nogal wat ideologische hobbels zijn. Het lijkt de VVD dan ook goed om niet alleen een formateur van SP-huize, maar ook een liberale tweede formateur te benoemen. Alhoewel dit geen breekpunt vormt voor de gesprekken zo licht fractievoorzitter Janine van Hulsteijn toe: 'Mocht dat niet mogelijk zijn, dan maken we er geen halszaak van. Echter, ook wij zijn nieuwkomers in een dergelijk formatieproces – net als de SP – dus wij vinden dat enige steun en politieke kennis op gebied van onderhandelingen ook voor ons handig zou zijn.'