Fietsveiligheid verbeteren in 2016

Tijdens de behandeling van de begroting voor 2016 in de gemeenteraad was er veel te doen over verkeersveiligheid en fietsveiligheid in het bijzonder. De VVD Gennep heeft veiligheid in het verkeer hoog in het vaandel staan. Wij vragen daar dan ook regelmatig aandacht om, denk aan de rotonde bij de Weverstraat, het shared space gebied in Gennep en de Zwarteweg.

Nu was het fietspad tussen Ven-Zelderheide en Ottersum aan de beurt. Het plaagt de VVD en de bewoners van Ven-Zelderheide al tijden dat dat fietspad niet verlicht is. Nu de wintertijd er aan komt, is het al vroeg donker en laat licht en dat fietspad is werkelijk pikdonker. Reden dus voor de VVD om samen met het CDA een amendement in te dienen op de begroting om een quick scan (onderzoek) uit te voeren naar innovatieve mogelijkheden en bijbehorende kosten van het verlichten van dit traject.

Na de nodige discussie over de noodzaak en de vraag waar die quick scan (zo’n € 10.000) dan van betaald moest worden was uiteindelijk de gehele raad het eens met het CDA en de VVD en werd ons amendement unaniem aangenomen. Nu hopen op een spoedige uitvoering van het onderzoek zodat de raad zo snel mogelijk kan bekijken of het verlichten van het fietspad tussen Ven-Zelderheide en Ottersum financieel haalbaar is en zo ja, daartoe dan kan besluiten.

Verrassend was het amendement van Kern om het aantal straatlantaarns die aan de Siebengewaldseweg ’s avonds branden te verminderen. Ik fiets daar wel eens in het donker en in alle eerlijkheid, dan ben je echt blij dat die lantaarns er staan en branden. Dat geeft gewoon een sociaal veiliger gevoel omdat je ver vooruit kunt kijken door het licht. Ik heb dan ook een warm pleidooi gehouden om de verlichting op de Siebengewaldseweg toch vooral op peil te houden, ook zeker voor de toekomstige bezoekers van de Old Inn, werknemers en gasten van CenterParcs en werknemers van Dichterbij. Mijn pleidooi vond gehoor en zorgde er voor dat CDA, SP en de PvdA ook het grote nut van die verlichting inzagen. Kern en D66 hebben blijkbaar geen boodschap aan sociale veiligheid en wilden de verlichting ter plaatse dus toch verminderen. Gelukkig was er een grote meerderheid en kunnen we in het licht blijven fietsen op dat traject!

Ook heeft de VVD samen met het CDA een motie ingediend om het fietspad in Heijen tussen de Stuwweg en de Smele aan te pakken, te beginnen met een plan van aanpak. Dat is hard nodig! Een ieder die daar wel eens fietst weet hoe miserabel dat fietspad er aan beide zijden bij ligt: hartstikke smal, in de zomer de blote benen omhoog tegen de brandnetels die over het pad groeien en daarnaast ook nog eens bar hobbelig vanwege alle omhoogkomende tegels door de onderliggende boomwortels. Het is echt tijd om ook dat traject te gaan verbeteren en na weer wat discussie over waar dit plan van aanpak dan van betaald moest worden, gingen uiteindelijk ook de andere partijen overstag en steunden zij unaniem dit voorstel van de VVD en het CDA.

Dankzij een goede samenwerking van CDA en VVD een drietal belangrijke besluiten voor de fietsveiligheid op de N291 tussen Ottersum en Ven-Zelderheide, langs de Siebengewaldseweg en in Heijen.