Toegankelijkheid Gennep voor minder valide burgers

De VVD Gennep heeft onlangs van de KBO St. Norbertus en het Gehandicaptenplatform een uitnodiging ontvangen om op 7 juni 2012, samen met hen, een wandeling door het centrum van Gennep te maken. Dit met als doel, om kennis te kunnen nemen van de problemen waar onze minder valide burgers tegenaan lopen als zij in ons mooie Gennep willen uit gaan of willen gaan winkelen.

Namens de VVD fractie zijn Holger Rodoe en Doret Manten op deze middag een wandeling mee gaan maken door het centrum van Gennep en met name door de Zandstraat, waar onze burgers de meeste problemen ondervinden.

Wat wij al eerder in onze campagnetijd voor de gemeenteraadsverkiezingen in november 2010 hebben gezegd: 'Gennep moet voor iedereen toegankelijk kunnen zijn, zonder obstakels, zonder beperkingen.' Als VVD hebben wij toen met een open brief alle ondernemers opgeroepen om bij het plaatsen van reclameborden meer bewust te kijken naar mogelijke obstakels voor burgers en klanten.

Helaas moesten wij constateren dat er nog behoorlijk wat obstakels en knelpunten binnen Gennep centrum zijn, die onze aandacht hard verdienen. Wij zijn blij dat wij als VVD hiervan kennis hebben kunnen nemen. Wat zijn de belangrijkste knelpunten waarover nagedacht moet worden om ze op te lossen?

Voor rolstoelers, mensen met een rollator, maar ook de mensen met een blindengeleidehond is het continu opletten waar je loopt, om maar niet te struikelen over alle reclameborden die op de stoepen staan, kledingrekken en fietsen. Maar ook de oversteekplaatsen zijn niet allemaal even prettig en vrij van doorgang. De paaltjes met kettingen op de hoek van de Zandstraat met de Zuid-Oostwal en de smalle draai om de stoep op te komen, belemmeren het veilig kunnen oversteken van de straat. Voor de blindengeleidehond geen makkelijke taak zijn baasje hier veilig doorheen te loodsen. 

Vanmiddag hebben we dan ook helaas moeten constateren dan ons Gennep niet echt goed toegankelijk is voor onze minder valide burgers. Daar moeten we serieus naar gaan kijken en door deze middag zijn er ook ideeën ontstaan, die wellicht een oplossing kunnen bieden voor de toekomst. Graag willen wij de KBO St. Nobertus en het Gehandicaptenplatform bedanken voor deze mogelijkheid om tijdens de wandeling gezamenlijk naar knelpunten en obstakels te kijken.

Wij als VVD Gennep staan voor een veilig en goed toegankelijk Gennep, voor alle burgers! Dus wij zullen dit zeker meenemen in de gemeenteraad en in gesprekken met onze lokale ondernemers!